Autor: Ružica Dokmanović

Novi Sad
13.07.2011.
13:04 > 10:14
Novosadska katolička crkva "Imena Marijinog", poznatija kao "Katedrala", veliki je turistički potencijal Novog Sada koji nije iskorišćen kao u drugim Evropskim gradovima.
  • Sugrađanin

    30.12.2013 13:32
    Milos
    Glupo je što turisti, a ni mi sugrađani ne možemo da je posetimo. Da li barem neko zna kad su mise pa da se tad dođe?
  • Dr

    14.07.2011 11:01
    svaka čas*
    To što župnik čuva nešto što vi kažete nije njegovo, jel to neki zločin???
    Jel vi čuvate samo svoje dragi komentatori?
    I ne sumnnjam da bi neko iz obesti napakostio svojom posetom ovom zdanju.

    POZDRAVLJAM ODLUKU ŽUPNIKA!
  • Telefonista

    14.07.2011 08:33
    Broj
    dajte bar broj telefona da možemo da ga pozovemo...
  • Zupanovo malo misto

    14.07.2011 07:26
    Zupan je idiot. Ako je neko zainteresovan da pogleda crkvu da nazove njega telefonom, da proveri da li je on tu??? U kom veku on zivi, misli da je ta crkva njegova prcija ili sta? Hajde da je u pitanju neka mala seoska crkva, ali ovo je zaista sramotno, neka tom coveku vec jednom neko objasni neke stvari.
  • Nikola

    14.07.2011 06:22
    zatvorena vrata
    E super si. Moja mama jednom krenula do crkve, ne znam jel bilo posle Bozica... ne na misu nego na miru i tisini da se pomoli.... i poljubila vrata, doticni bio na rucku. Pokupila se i otisla u Sabornu. Nije crkva butik da ima radno vreme.
  • jamajka

    14.07.2011 06:15
    ...svasta je bilo
    ...u ovoj crkvi, dolazili su lopovi i krali novac koji vernici ubacuju u kutije za priloge, bauljaju po katedrali ko krava kroz kukuruze...i zupnik se preziva Strikovič, sa č na kraju
  • Dukelander

    14.07.2011 05:59
    Župna crkva nije katedrala, kao što tvrđavu nije projektovao Voban. Svejedno, šteta što crkva nije zainteresovana da pokaže šta ima gostima. Što se ovih što škrabaju, pi.aju ili samo šutaju loptu o zid katedrale tiče, pitam se šta bi njihovi roditelji/prijatelji rekli da to isto urade pred npr. Sabornom crkvom. Ko ne poštuje tuđe, ne treba da očekuje nikakvo poštovanje ni sam.
  • dusan

    14.07.2011 01:59
    svakom svoje
    Crkva (kao gradjevina) pripada Kataloičkoj crkvi u Srbiji i to je jedina institucija koja moze da donese odluku da li ce i kada se ulaziti ili penjati na toranj. Ne razumem zasto se neko oseca povredjenim zbog toga.
  • Aleksa

    14.07.2011 00:14
    potencijal
    Dovedimo prvo turiste... Lako cemo smisliti deset mesta gde da ih vodimo...

    (Deset, na zalost, jer imamo i 100-ali dzaba kada ne znamo da ulozimo i plasiramo ponudu)
  • 13.07.2011 22:09
    @Mokgab
    Istina je da se naplacuju ulazi na vidikovac, uglavnom svuda... ako me secanje dobro sluzi, u Vatikanu je 5e ako se penjes peske, a ako hoces liftom, onda je 8e. Isto tako, ako u crkvama sirom Evrope postoje dragocenosti od izuzetnog znacaja, ulaz u taj deo se naplacuje.
  • 13.07.2011 21:07
    Naplacivanje ulaza u crkvu? Gluplju ideju davno nisam cuo. Ako se negde i naplacuje, to ide na njegovu dusu i ne znaci da moramo da kopiramo bas svaku glupost. Ove sto su culi da je "in" obilaziti kulturne i istorijske objekte, pa im bas sad doslo da idu u katedralu, ne zelim ni da komentarisem. Policija i dalje ne zeli da se mesa u svoj posao i pored silnih kamera za koje dajemo milione mesecno, a kada bi samo dva-tri puta nahvatala vandale i propisno ih kaznila, nikome vise ne bi palo na pamet da se izivljva nad katedralom. I nije samo katedrala u pitanju, tokom Exita se vandalizuje ceo Novi Sad, a posebno tvrdjava zarad bogacenja pojedinaca.
  • mokgab

    13.07.2011 20:57
    @ Anonimus 21.00
    Ja sam pričao o katedralama, tj. katoličkim crkvama... U Sentandreji sam bio u nekoliko crkava, pravoslavnih, i nisam platio ulaz...

    Inače, da. Za vidikovac ili ulazak u crkveni podrum se UVEK i SVUGDE plaća, i tako i treba. To je OK. U Milanu se može popeti i na krov Duoma, naravno, treba da se plati... U Vatikanu postoji ulaz u podrum, u neke delove podruma, i to se takođe plaća. Ali za ulaz u samu Baziliku Sv. Petra se ne plaća ništa...

    Inače, kao pravi Novosađanin, bio sam u skoro svim crkvama i hramovima u mom rodnom gradu...
  • hik

    13.07.2011 20:55
    veliku i malu nuzdu zupniku
  • ns

    13.07.2011 20:43
    u Milanu se uredno za DŽ ulazi u Duomo a ko hoće vidikovac to mora da plati par evra i da sačeka red za lift. ovaj tip je takva dileja, van vremena i sveta. dobar je bio grafit na katedrali, godinama, više ga nema..
  • Frizzle

    13.07.2011 20:32
    Potpisujem komentar Anonimusa od 22:06...
  • 13.07.2011 20:06
    Opet komentari skrecu s price na neke druge teme. Prvo, pohvala radiju na ovoj temi, katedrala zaista jeste veliki turisticki potencijal. Ulaz je svuda po Evropi free u ovakve znamenitosti, vrata su skoro svuda otvorena po ceo dan, ali se neke atrakcije i naplacuju. U Pragu se placa ulaz do vidikovca u katedralu u Starom gradu, cini mi se 8 evra da se popnes i slikas. A turista zilion. Ja sam isto rodjeni Novosadjanin i nikada nisam bio u njoj. I platio bih da se jednom popnem, sto da ne.
  • 13.07.2011 19:03
    Stvarno su čudni ovi Nezavisni, vojvođani, NS i ini koji su proveli život u Novom Sadu a nikad nisu zavirili u katedralu. Još u vreme SK čiji sam član bio, obišao sam iz znatiželje i katedralu i sve crkve u gradu, što pravoslavne što katoličke, što evangelističke. Vidikovac je uvek bio pod ključem, ali umetnost se vidi u svakoj crkvi, a za gledanje panorame grada sad postoje moderniji načini.
  • 13.07.2011 19:00
    @mokgab

    Idi do Sentandreje u pravoslavnu crkvu gde je Pajticev otac glavni rukopomazac, da vidis kako naplacuju ulaz u kucu "boziju".
  • mokgab

    13.07.2011 18:09
    @Perica
    Ne znam u kojoj katedrali si ti bio, ali u Parizu, Beču, Minhenu, Pragu, Zagrebu, Ljubljani, Rimu, Vatikanu, Milanu, itd. se ulaz u BILO KOJU katedralu ili crkvu NE NAPLAĆUJE!!! Jer jednostavno nije moralno naplaćivati ulaz u Kuću Boga, tj. u crkvu...

    Druga je stvar ako je to neka crkva koja više to nije i gde se ne služe mise, te je postao muzej. To je druga priča. Ali ulaz u objekat koji služi Bogu je besplatan!!
  • perica

    13.07.2011 16:28
    5 € ulaz + sigurnosne kamere
    Treba da se kao u većini katedrala u svetu ulaz naplaćuje, recimo 5 eur. Uz to treba postaviti sigurnosne kamere koje bi snimale posetioce, a po potrebi treba da reaguje policija. Takođe, može da se postavi čelična mreža, rešetke ili neprobojno staklo na vidikovac, pa onda neće niko skakati sa tornja...
  • nemanja s

    13.07.2011 15:39
    razumem
    Iskreno, razumem coveka da nimalo nije zainteresovan da na neki nacin izadje u susret gradu koji ne cini nista da spreci barabe da zapisavaju crkvu, ispisuju seljacke nacionalisticke grafite po njoj i crtaju KUKASTE KRSTOVE! Ko ne veruje, neka samo ode i pogleda zidove oko ulaza. Sramota. I sta sad? Treba te iste morone da pusta unutra da jos i veliku nuzdu vrse. Da sam na njegovom mestu, isto bih se ponasao. Zdravo, dovidjenja.
  • Srijemac

    13.07.2011 15:27
    STOP srbijanizacija!
    a pravoslavne crkve oni može da sredi za celi budžet kada se svi lepe katoličke i protestantske crkve se sruši. e tuga...
  • Nezavisni Vojvodjanin

    13.07.2011 14:29
    steta
    Stvaron je steta sto ova katedrala nije otvorena za posetioce,razumem i to da se brinu o bezbednosti unutrasnjosti.Rodjeni sam novosadjanin i za svojih 50 godina ,nikada nisam usao u katedralu jer je uvek bila zatvorena,ali sam ceo svoj zivot proveo oko nje i odrastao na njenim stepenicama i u porti.Medjutim nikada nam nije palo napamet da povredimo njenu okolinu,ili bilo sta uradimo mladalacki ludo u blizini katedrale. Postovali smo velicinu ovog zdanja i njenu istorijsku vrednost. Medjutim dosli su neki novi vandali koji smatraju da je ona mesto za vrsenje nuzde,te bi im ja odmah odsekao nuzni organ da ih uhvatim na delu.Svugde u svetu su ovakve istorijske gradjevine ponos gradjana,i velika turisticka atrakcija,pogotovo sto cujem da ima na tornju i vidikovac,ova ideja je zasluzila nasu podrsku da se katedrala otvori za turizam i sacuva od vandala po bilo koju cenu.Tema je stvarno dobra i za ozbiljno razmisljanje
  • ns

    13.07.2011 14:10
    dajte broj telefona da zovem coveka kad mi dodju neki gosti..
  • 13.07.2011 14:09
    Da li je moguce da jedan covek koji nije vlasnik ovog zdanja moze da bude tako ravnodusan bez i trunke inicijative u ovome sto je izjavio. jasno je da je zabrinut za ocuvanje istog kao i odgovornost koju ima ka ovom nasem zajednickom nasledju alibez i jene trunke zelje da se omoguci siroj nasoj i inostranoj populaciji da je poseti i uziva...?!? pa on prvi bi u obracanju gradskim vlastima i politickom establismentu mogao najvise da ucini po tom pitanju. ali njegova licna volja ocigledno treba da bude volja svih nas...
  • Vukajlo

    13.07.2011 13:55
    Ne znam kakve se to vise znamenitosti Novog Sada mogu videti sa tornja crkve sem ruzne novogradnje.
  • Nenad

    13.07.2011 13:52
    Vidikovac
    Jao kako su zadrti, pa ne mogu da verujem...
    Ako nekog brinu moguća samoubistva dovoljno je samo postaviti laganu čeličnu mrežu iznad ograde, koja se odole ne bi ni videla. Nego njih jednostavno mrzi.
  • TT

    13.07.2011 13:50
    šteta
    ja bih voleo da je posetim, istina posećivao sam u svim gradovima u inostrasntvu čak i u dubrovniku a ovde nisam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna